imperial_1png

De oberoende bulteljeringsföretagen spelar en viktig roll i den Skotska whiskyindustrin.

Numera söker konsumenterna mer efter specialiserad och sällsynta whiskysorter för att tillfredsställa sin törst efter kunskap
om den fascinerande världen av världens Whisky och det är då dessa företag kommer till sin rätt.
Oberoende buteljeringsföretag kan erbjuda ett fantastiskt utbud av whisky och genom att förvärva ett antal whisky fat, ibland från destillerier som för närvarande är i "malpåse" eller helt har avvecklats. Då kan dessa företag hindra att fin skotsk whisky från att försvinna. Faten mognar av buteljeraren på ett sätt de finner lämpligt. Sedan tappas whiskyn upp på egna flaskor och redovisas under eget namn.

Vissa Oberoende Buteljeringsföretag specialiserar sig på produktion av begränsade upplagor av sällsynta, premium single malt whisky från speciellt utvalda fat (från mäklare eller direkt från destilleriet). Sådana Whiskies är attraktiva för de verkliga whiskykännarna som en möjlighet att provsmaka en sällsynt årgång, eller en whisky från deras favoritdestilleri som har lagrats i en annan typ av fat eller på flaska från en annan ålder än normal standard produktion.

Ökad efterfrågan på mer specialiserade whiskysorter har gett olika fristående buteljeringsföretag möjlighet att utöka sitt sortiment med att erbjuda "Cask Strength Whisky". Patentskyddad Whisky buteljeras normalt vid 40% vol, "fat styrka" innebär att inget vatten har lagts till i whiskyn innan den tappas och därför kan Cask Strength Whisky vara över 50% vol. Andra attraktiva beteckningar kan vara "ingen kylfiltrering eller färgning".

Det är tydligt att oberoende Buteljeringsföretagen erbjuder en viktig tjänst för resvana whisky kännare världen över.

Den 7:e mars 2008 blev Auld Rare Whisky Sweden Sveriges första licensierade oberoende buteljerare vilket vi är mycket stolta över.

ARW (Auld Rare Whisky) som är oberoende buteljerare i Sverige sedan 2008 ger ut mindre utgåvor av exklusiv whisky som är noggrant utvald från t.ex äldre och nerlagda Skotska destillerier. Whiskyn buteljeras på designade apoteksflaskor vilket sammanför den Skotska whiskyn med en stilren glasflaska. Varje år släpper vi årets utgåva av glöggen Lutendrank, starkvinsbaserad med smak av svenska lingon. SINGLE CASKEn blandad whisky (t.ex. Johnnie Walker) är en blandning av fat från flera destillerier. En Single Maltwhisky (t.ex. Macallan) är en blandning av fat från ett enda destilleri. En Single Cask är bara det, ett ensamt fat som ligger i ett lager och mognar i många år. NATURAL CASK STRENGTHBlandade whiskies är nästan alltid "reducerade" (reducerade med vatten) till 40% eller 43% alkohol i volym. Singelmaltwhiskies reduceras ofta till liknande alkoholnivåer, även om vissa destillerier föredrar 46% Alc. Naturlig fatstyrka är styrkan vid vilken alkoholen naturligt finns i fatet. Destillerier gillar att starta lagringen i tunnan vid 63,5% (eller högre). Under mognadsprocessen avdunstar alkohol naturligt genom porerna i ekfatet och alkoholnivån kommer naturligt att minska. Ibland minskar alkoholnivån snabbt, men ibland minskar den långsamt. Det är allt beroende av det unika fatet och man tror, dess plats i lagret. SINGLE MALTBlandade whiskies är nästan alltid en blandning av olika sädesslag (korn, vete etc.). Single Malts är gjorda av korn som har mältats (fuktats, värmts och torkats) för att släppa sockerarterna ur kornet.WHISKYDet är inte helt klart varför skottarna, engelska, walesiska, japanska, kanadensare, indier och andra stavar "whisky" medan irländarna och amerikanerna stavar det "whiskey". Det som är klart är att Scotch Whisky måste vara lagrat i minst tre år i ek innan det juridiskt får kallas whisky. Anmäl dig och prenumerera på vårt nyhetsbrev. Håll dig uppdaterad och var först med att erhålla nyheter om whisky, brandy, glögg, rom mm.ARW buteljerar även utvald whisky från övriga världen som fylls i tilltalande formblåst apoteksflaska som rymmer 50 cl. Dessutom finner ni en mindre flaska av samma design i våra 3-pack med en volym på 10 cl. Klicka runt med hjälp av menyn.

Utgåvor.pdf