ARW (Auld Rare Whisky) som är oberoende buteljerare i Sverige sedan 2008 ger ut mindre utgåvor av exklusiv whisky som är noggrant utvald från t.ex äldre och nerlagda Skotska destillerier. Whiskyn buteljeras på designade apoteksflaskor vilket sammanför den Skotska whiskyn med en stilren glasflaska. Varje år släpper vi årets utgåva av glöggen Lutendrank, starkvinsbaserad med smak av svenska lingon.

SINGLE CASK

En blandad whisky (t.ex. Johnnie Walker) är en blandning av fat från flera destillerier. En Single Maltwhisky (t.ex. Macallan) är en blandning av fat från ett enda destilleri. En Single Cask är bara det, ett ensamt fat som ligger i ett lager och mognar i många år.

NATURAL CASK STRENGTH

Blandade whiskies är nästan alltid "reducerade" (reducerade med vatten) till 40% eller 43% alkohol i volym. Singelmaltwhiskies reduceras ofta till liknande alkoholnivåer, även om vissa destillerier föredrar 46% Alc. Naturlig fatstyrka är styrkan vid vilken alkoholen naturligt finns i fatet. Destillerier gillar att starta lagringen i tunnan vid 63,5% (eller högre). Under mognadsprocessen avdunstar alkohol naturligt genom porerna i ekfatet och alkoholnivån kommer naturligt att minska. Ibland minskar alkoholnivån snabbt, men ibland minskar den långsamt. Det är allt beroende av det unika fatet och man tror, dess plats i lagret.

SINGLE MALT

Blandade whiskies är nästan alltid en blandning av olika sädesslag (korn, vete etc.). Single Malts är gjorda av korn som har mältats (fuktats, värmts och torkats) för att släppa sockerarterna ur kornet.

WHISKY

Det är inte helt klart varför skottarna, engelska, walesiska, japanska, kanadensare, indier och andra stavar "whisky" medan irländarna och amerikanerna stavar det "whiskey". Det som är klart är att Scotch Whisky måste vara lagrat i minst tre år i ek innan det juridiskt får kallas whisky.


Anmäl dig och prenumerera på vårt nyhetsbrev. Håll dig uppdaterad och var först med att erhålla nyheter om whisky, brandy, glögg, rom mm.
ARW buteljerar även utvald whisky från övriga världen som fylls i tilltalande formblåst apoteksflaska som rymmer 50 cl. Dessutom finner ni en mindre flaska av samma design i våra 3-pack med en volym på 10 cl.

Klicka runt med hjälp av menyn.










När du anmäler dig till vårt nyhetsbrev godkänner du samtidigt till att ta emot alkoholrelaterad information från Auld Rare Whisky.

Nyhetsbrev